torsdag den 21. januar 2016

Network Attached Storage

Det gør ikke N.A.S. længere... 

Jeg kom til at snakke med en medstuderende fra min tid på Seminariet den anden dag. Jeg kan huske, at vi begge var IT-interesseret og på det tidspunkt, hvor vi begge læste til lærer, var det store samtaleemne NAS. Hvad er NAS? Jo, ser du, det er sådan en fin lille kasse, med en harddisk i, som så på den måde virke som en filserver. Altså, det var her bryllupbillederne og de store seminariettanker lå og var sikkert gemt. Jeg havde sådan en rigtig smart lille hvid maskine stående, der blinkede af helvede til, men sådan skulle det jo være, så virkede det som om, at maskinen havde travlt med at holde styr på alle bits og bytes. Det lignede meget den på billedet, men det er desværre ikke lykkes mig at finde et billede af den.
Snakken gik meget på størrelsen af diskene og om man skulle investere i to diske, så den ene var en backup and af sin backup. Faktisk, når jeg sådan tænker tilbage, brugte jeg meget tid på at få en opsat helt perfekt og den nåede da også at være med helt ind i den mobile tidsalder, hvor jeg nu kunne tilgå min NAS server fra telefonen og se alle mine fine, billeder og jeg kunne endda også tilgå musiksamlingen.


So Ein Ding...


Jeg husker stadig afsnittet fra So Ein Ding... Hvor Hr. Sonne kigger på NAS og fortæller hvor fantastisk det var. Jeg tvivler på at selv samme Hr. Sonne ville snakke så meget om NAS i dag. Hvilket også er helt naturligt. Dette afsnit er fra 2009. Hvilket er næsten kridttiden, når det omhandler digitale dimser. 

Google sniger sig ind...

I tiden efter seminariet, hvilke må have været 2010 og så til i dag, ja, der har Google sådan set overtaget alt der har med filer at gøre. Forstå mig nu ret! Jeg har skam stadig en enkelt windows maskine stående, som sådan set også virker som en lille "sky-tjeneste", men mere om det senere. Det er svært lige at sætte fingeren på en dato, så man kan sige at det var dér man overgik til skyen. Men i dag har jeg intet liggende lokalt. Alle billeder, musik og seminarietankerne ligger trygt i Googles sky, et eller andet sted.

Google Drive

Det kom vel singende med Dropbox. Jeg kan huske at Dropbox var den første tjeneste jeg sådan set begyndte at bruge. Her kunne man lige smide et par filer, som skulle videre til kollegaer og bekendte. Det var ganske smart, men jeg tænkte nu aldrig på tjenesten som en erstatning for min fine blinkende NAS. Det var først senere, da Google Drive begyndte at tilbyde meget plads, at jeg sådan for alvor lavede backup dertil. Jeg tænkte faktisk ikke så meget over det, i starten. Det var mere sådan... "Hey, så ligger det også der!". Tiden gik og jeg tænkte sådan set ikke rigtig mere over det.
Så begyndte jeg i folkeskolen, altså... som lærer. Det med hvor filer lå, hvem havde adgang og kunne man være flere om "opgaven" blev lige pludselig noget som optog meget tid, af helt naturlige årsager. Det fleste folkeskolelærer, som for nogle år tilbage, forsøgte sig med IT i undervisningen, kender helt sikkert alle de problematikker, som var forbundet med inkludere IT i undervisningen. 
Jeg begyndte hurtigt at se mig omkring efter mulige løsninger på det evige problem med opgaver der "forsvandt" og lignende. Jeg havde godt læst om Google Docs og havde det skrevet bag øret, men havde aldrig fået taget mig sammen til at få set yderligere på det. Det var først da jeg blev på det groveste udfordret på jobbet, at jeg begyndte at lede efter en ordenlig løsning. Det endte, som du sikkert kan gætte dig til, med Google Apps for Education. 
Det var herefter at jeg begyndte at bruge det mere og mere i det private. En opskrift på morfars drømme kage blev skrevet i docs og delt! Så havde alle dem man synes var værdige, den opskrift. Hurtige snapshots af ting som skulle vises blev lag op og delt med dem det involveret. Hele tanken bag at dele noget var ganske god og alle var lige pludselig meget tættere på. Det gav bare mening at have tingene liggende i skyen.

Da den lille hvide NAS ikke gad mere...

Den fik sådan set lov at køre, selvom jeg nu havde fundet noget andet. Da dagen kom og disken i den ikke gad mere, ja, så var tingene sådan set allerede sendt videre. Jeg mistede dog en større musiksamling, men den kan erstattes. Det kan alle de gamle billeder, dokumenter og lignende ikke! 

Men der mangler stadig noget...

Nu hvor alt musik, billeder og vigtige dokumenter ligger i skyen, er der stadig noget der manger. Underholdningen. Nærmere sagt, spil! Jeg har altid været glad for at spille computerspil, helt tilbage til Ataris Worms og til nu. Der har altid været én ting som irriterede mig, omkring PC Gaming. Det er at man er tvunget til at have en stor, for det meste larmende, kasse stående, med "ungkarl" skrivebordet og de mange blå lys. Jo jo, der findes gamer bærbare og lignende, men det er alt for dyre og jeg synes ikke oplevelsen er den samme, som når man sidder ved en 27" skærm og nogle gode højtalere. 

Steam - Spreder glæden i hjemmet


Der findes flere af de store spilfirmaer, som nu er klar med streamingtjenester. Sony har Playstation Now (kun USA), Nvidia har deres Geforce Now tjeneste, som virker på deres tablets og TV-boks. OnLive, som var én af de første der kom med streamingtjeneste til spil, er i dag desværre gået i glemmebogen. Deres tjeneste var heller ikke ret god, i Danmark. Vores net er heller ikke hurtig nok til. at du kan streame fra en server i england eller lignende, derfor synes jeg ikke helt vi er der endnu.
Grunden til at jeg er rigtig glad for Steams Inhouse Streaming er, at det betyder at nu kan smide den store larmende kasse væk, og bare have en lille lydløs computer stående ved skærmen og stadig nyde min PC-spilsamling. Steam OS, som Value har udgivet, er en lille modificeret udgave af Linux (Et operativ system lige som Windows og Mac OS) er ved at være moden. Det starter hurtigt og understøtter efterhånden en del hardware. På den måde, kan konen for fred fra ungkarlsetuppet og du kan smide en lille computer hen til TV'et og stadig nyde alle de spil, som du plejer at spille. Valve har da også lavet en fin lille streaming boks, som du bare kan tilslutte TV'et. Jeg kan dog godt lide at have flere muligheder, men den skulle virker ganske glimrende. Personligt har jeg lavet en Asus Chromebox med Core i7 om til en Steam boks. Dette virker glimrende, med GalliumOS - Som er en version af Linux der er optimeret til Chromebooks og Chromebox. 

Det næste for mig er helt sikkert...

At vi begynder at få samme sky-funktioner i spil, som vi i dag har med de gode gamle "filer". Det vil gerne have mine spil, som jeg får min musik i dag, gennem en online tjeneste. Om vi se Playstion Now på disse breddegrader er ikke til at vide, Nvidia Geforce Now tjenesten har fat i noget af det rigtige, men spiludvalget er stadig for lille. Det er selvfølgelig svært i starten, det var det også for Spotify, men nu er det meget svært at finde musik, som ikke er på Spotify.
Jeg synes også, at det kunne være rigtig spændende, hvis Nvidia udgav deres Geforce Now på en Chromebook. Det kunne være rigtig passende, at den første rigtig cloud computer, også fik noget cloud gaming.

Glæder mig til at se, hvad der kommer til at ske de næste par år. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar